Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsplein info/debat

maandag 13 februari 2017

20:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal / Takzaal

Voorzitter
Dhr. H. Schippers / Dhr. F. Mussche
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    RAADZAAL
  2. 1.1.a
    Opening en mededelingen (20.30 – 20.35 uur)
  3. 1.1.b
    Vaststelling van de agenda
  4. 1.1.c
    Inspreken niet-geagendeerde onderwerpen
  5. 1.2
    Debatronde
  6. 1.3

    Op 19 december 2016 heeft de raad op verzoek van D66, VVD en de ChristenUnie besloten deze informatienota te agenderen voor een debatronde. Met deze nota informeert het college de raad over het plan dat er toe moet leiden dat kindermishandeling eerder gesignaleerd wordt en zo veel mogelijk wordt voorkomen. Zwolle geeft hiermee als centrumgemeente samen met de gemeenten in de regio invulling aan een regionaal traject om de preventie van kindermishandeling in de gemeenten te verbeteren. De komende jaren zal er extra inzet zijn op een aantal speerpunten. Naast publieksvoorlichting en opvoedingsondersteuning betreft het specifieke inzet. Het gaat hierbij onder meer om begeleiding van (jonge) risicomoeders, prenatale screening door verloskundigen, voorlichting over het ‘shaken baby syndroom’ en psycho-educatie voor kinderen na huiselijk geweld.
    Daarnaast wordt er bij het sociaal wijkteam een structureel screeningsinstrument kindermishandeling ingezet en vindt scholing deskundigheidsbevordering plaats. Ook komt er meer aandacht op scholen voor signaleren van kindermishandeling. Het ‘Preventieplan Kindermishandeling IJsselland’ is in het Bestuurlijk Overleg Huiselijk Geweld van de regiogemeenten in IJsselland van 5 oktober 2016 vastgesteld. De komende twee jaar worden de actiepunten uitgevoerd.
    De debatvraag luidt: dragen de genoemde preventiemaatregelen en de beschikbare middelen voldoende bij aan de verbetering van de signalering en de hulp en aan het terugdringen kindermishandeling?
    Voor technische en feitelijke informatie: Antje Profijt (2907) a.profijt@zwolle.nl

  7. 1.4
    Sluiting (22.00 uur)
  8. 2
    TAKZAAL
  9. 2.1.a
    Opening en mededelingen (20.30 – 20.35 uur)
  10. 2.1.b
    Vaststelling van de agenda
  11. 2.1.c
    Inspreken niet-geagendeerde onderwerpen
  12. 2.2
    Informatieronde
  13. 2.3

    Op verzoek van de PvdA, D66 en GroenLinks heeft de raad op 19 december 2016 besloten de informatienota ‘Stand van zaken coördinatie Natuur- en Milieu Educatie’ te agenderen voor bespreking in een informatieronde. Het doel van de bespreking is nader geïnformeerd te worden over de wijze waarop NME in Zwolle nu georganiseerd is. Verder wil de raad weten hoe het gemeentelijk beleid door de partners wordt ervaren en wat de behoefte is vanuit het onderwijs. Voor deze informatieve bespreking worden onder meer vertegenwoordigers uitgenodigd van ROVA, IVN en het onderwijs. In de informatienota beschrijft het college welke stappen er zijn gezet op het gebied van
    Natuur- en Milieu Educatie. In de in 2015 vastgestelde Groene Agenda wordt geconstateerd dat het aanbod in de stad op het gebied van Communicatie voor Duurzame Ontwikkeling (CDO) te veel versnipperd is. Er is gewerkt aan verdere bundeling en samenwerking tussen de verschillende partijen die actief zijn op dit gebied. Inmiddels is de ROVA bereid gevonden de coördinerende rol rond Natuureducatie op zich te nemen. De ROVA heeft al veel contacten met basisscholen over milieueducatie en hecht belang aan natuureducatie waardoor ze later, als volwassene, zorgvuldig om gaan met afval en grondstoffen. De ROVA gaat het bestaande aanbod bundelen en het bestaande netwerk verder intensiveren. De gemeente treedt op als opdrachtgever voor de ROVA en zorgt er voor dat de projectopdracht en activiteiten in lijn blijven met de Groene Agenda.
    Voor technische en feitelijke vragen: Simone van Loenen (2707) s.van.loenen@zwolle.nl

  14. 2.4
    Sluiting (22.00 uur)