Raad Raadsdebat
maandag 30 juni 2025
- Locatie
SH Raadzaal
- Voorzitter
- Klariska ten Napel / Griffier: Olaf Schuwer
- Toelichting
-
U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 30 juni tot 10.00 uur (raadsgriffie@zwolle.nl). De vergadering meekijken is tevens digitaal mogelijk via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen - 19:30
-
2
In 2021 is de Zwolse Omgevingsvisie, Ons Zwolle van Morgen, vastgesteld. Daarin zijn stevige gemeentelijke ambities vastgelegd voor veel beleidsthema’s met een planhorizon tot 2030. In 2023 is opdracht gegeven om, mede aan de hand van de Verstedelijkingsstrategie, enkele onderdelen van de huidige Omgevingsvisie aan te vullen. Het gaat om keuzes hoe Zwolle zich verder ontwikkelt als klimaatbestendige woon- en werkgemeente voor de periode tot 2040.
De aanvulling op de omgevingsvisie gebeurt aan de hand van een aantal stappen, waarvan op dit moment in beeld zijn:
• Het maken van ruimtelijke keuzes in een Ruimtelijk Toekomstperspectief
• Het Ruimtelijke Toekomstperspectief integraal opnemen in de Zwolse Omgevingsvisie
Het hart van het traject ‘Aanvulling Omgevingsvisie Zwolle’ is het Ruimtelijk Toekomstperspectief. Zoals gezegd worden we in dit perspectief keuzes gemaakt voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van Zwolle tot 2040 met een doorkijk naar 2050.
Begin april 2025 is het concept Ruimtelijk Toekomstperspectief vrijgegeven ten behoeve van participatie met Zwolse inwoners en ondernemers, maatschappelijke organisatie en andere overheden. De opbrengsten uit deze fase zijn meegewogen om te komen tot een definitief Ruimtelijk Toekomstperspectief.
Het Ruimtelijk Toekomstperspectief is nu zover dat het de raad kan worden vastgesteld. Het wordt vervolgens gebruikt om de aanvulling op de omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van Overmorgen’ op te stellen.
Ter voorkoming van prijsopdrijving en ter vergroting van de economische haalbaarheid van de voorgenomen ontwikkelingen in beide gebieden krijgt de raad het voorstel tot vestiging van een voorkeursrecht op de gebieden ten zuiden van Zwolle Zuid en Vechtpoort 1. Beide gebieden zijn in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocaties. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven.
Het college verzoekt om besluitvorming op 7 juli. Dat is al een week na het raadsdebat, en daarmee korter dan de gebruikelijk te hanteren termijn van 10 dagen tussen publicatie en besluitvorming.
De besluitvormingsronde van 7 juli is de laatste voor het zomerreces. Besluitvorming na het zomerreces heeft tot gevolg dat de door het college reeds gevestigde voorkeursrechtbeschikkingen (van rechtswege) komen te vervallen.
De raadsbrieven ‘Ruimtelijk Toekomstperspectief Aanvulling Omgevingsvisie’ (overdracht d.d. 10 april 2025), ‘Concept raadsvoorstel Voorkeursrecht i.r.t. Ruimtelijk Toekomstperspectief Vechtpoort 1’ (overdracht d.d. 17 april 2025) en ‘Voorkeursrechten i.v.m. Ruimtelijk Toekomstperspectief’ (overdracht d.d. 10 april 2025) kunnen bij het debat worden betrokken.
De spreektijd per fractie bedraagt zes minuten.
Bijlagen
-
2.ab
Bijlagen
-
2.cd
De raad vestigt een voorkeursrecht op het gebied Vechtpoort 1. Dat gebied is in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocatie. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven. Dit gaat prijsopdrijving tegen en vergroot de (economische) haalbaarheid van de ontwikkeling van het gebied Vechtpoort 1.
Bijlagen
-
2.ef
De raad vestigt een voorkeursrecht op het gebied ten zuiden van Zwolle Zuid. Dat gebied is in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocatie. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven. Dit gaat prijsopdrijving tegen en vergroot de (economische) haalbaarheid van de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van Zwolle Zuid.
Bijlagen
-
2.g
Bijlagen
-
3Sluiting - 21:30