Raad Besluitvormingsronde
maandag 7 juli 2025
- Locatie
Statenzaal Provinciehuis
- Voorzitter
- Peter Snijders
- Toelichting
-
U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot maandag 7 juli tot 10.00 uur (raadsgriffie@zwolle.nl).
De gemeenteraad van Zwolle zal op 7 juli vergaderen in het provinciehuis. Vanwege de verwachte hoge opkomst wijken ze uit naar het provinciehuis, dat meer zitplaatsen biedt op de publieke tribune dan de raadzaal.
De vergadering live volgen kan via Vergadering Extern: Raad Besluitvormingsronde 7 juli 2025 07-07-2025 Provincie Overijssel
Uitzending
Agendapunten
-
1.aMededelingen
-
1.bRegionale aangelegenheden
-
2Vaststelling agenda
-
3Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
-
4
Bijlagen
-
4.A1
Bijlagen
-
4.A2
Bijlagen
-
4.A3Het college vragen de raad over dit bericht te adviseren
-
5
Dit raadsvoorstel is behandeld in het raadsdebat op 23 juni 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
In de Nota lange termijnaanpak opgave vluchtelingen, vastgesteld door de raad in november 2023, is opgenomen dat in Zwolle wordt gezocht naar twee tot drie permanente opvanglocaties voor maximaal 600 asielzoekers. Deze locaties moeten operationeel zijn in 2026/2027. Momenteel is de opgave voor opvangplekken voor de Spreidingswet om 545 reguliere opvangplekken en 103 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opvangplekken voor 1 juli 2025 te realiseren, om aan het verdeelbesluit te voldoen. Omdat de huidige regionale opvanglocaties aan de Meeuwenlaan (300 plekken) en de tijdelijke locatie Breughel (45 plekken) aflopen, wordt gezocht naar locaties om de gehele opgave te realiseren voor de lange termijn.
In de afgelopen maanden is volop ingezet op locatieverkenningen voor vluchtelingenopvang in Zwolle. In De Tippe, in het zuidelijk deel nabij het station Stadshagen, is een geschikte locatie gevonden waar voor 400 vluchtelingen een opvanglocatie kan worden gerealiseerd.Bijlagen
-
6
De raadsvoorstellen Ruimtelijke Toekomstperspectief aanvulling Omgevings, Voorkeursrechtbeschikking gebied Vechtpoort 1 (onderdeel van Vechtrand) en Voorkeursrechtbeschikking gebied ten zuiden van Zwolle Zuid zijn gecombineerd behandeld in een raadsdebat op 30 juni 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
In 2021 is de Zwolse Omgevingsvisie, Ons Zwolle van Morgen, vastgesteld. Daarin zijn stevige gemeentelijke ambities vastgelegd voor veel beleidsthema’s met een planhorizon tot 2030. In 2023 is opdracht gegeven om, mede aan de hand van de Verstedelijkingsstrategie, enkele onderdelen van de huidige Omgevingsvisie aan te vullen. Het gaat om keuzes hoe Zwolle zich verder ontwikkelt als klimaatbestendige woon- en werkgemeente voor de periode tot 2040.
De aanvulling op de omgevingsvisie gebeurt aan de hand van een aantal stappen, waarvan op dit moment in beeld zijn:
• Het maken van ruimtelijke keuzes in een Ruimtelijk Toekomstperspectief
• Het Ruimtelijke Toekomstperspectief integraal opnemen in de Zwolse Omgevingsvisie
Het hart van het traject ‘Aanvulling Omgevingsvisie Zwolle’ is het Ruimtelijk Toekomstperspectief. Zoals gezegd worden we in dit perspectief keuzes gemaakt voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van Zwolle tot 2040 met een doorkijk naar 2050.
Begin april 2025 is het concept Ruimtelijk Toekomstperspectief vrijgegeven ten behoeve van participatie met Zwolse inwoners en ondernemers, maatschappelijke organisatie en andere overheden. De opbrengsten uit deze fase zijn meegewogen om te komen tot een definitief Ruimtelijk Toekomstperspectief.
Het Ruimtelijk Toekomstperspectief is nu zover dat het de raad kan worden vastgesteld. Het wordt vervolgens gebruikt om de aanvulling op de omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van Overmorgen’ op te stellen.
Ter voorkoming van prijsopdrijving en ter vergroting van de economische haalbaarheid van de voorgenomen ontwikkelingen in beide gebieden krijgt de raad het voorstel tot vestiging van een voorkeursrecht op de gebieden ten zuiden van Zwolle Zuid en Vechtpoort 1. Beide gebieden zijn in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocaties. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven.
Het college verzoekt om besluitvorming op 7 juli. Dat is al een week na het raadsdebat, en daarmee korter dan de gebruikelijk te hanteren termijn van 10 dagen tussen publicatie en besluitvorming.
De besluitvormingsronde van 7 juli is de laatste voor het zomerreces. Besluitvorming na het zomerreces heeft tot gevolg dat de door het college reeds gevestigde voorkeursrechtbeschikkingen (van rechtswege) komen te vervallen.Bijlagen
-
6.a
Bijlagen
-
7
De raad vestigt een voorkeursrecht op het gebied Vechtpoort 1. Dat gebied is in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocatie. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven. Dit gaat prijsopdrijving tegen en vergroot de (economische) haalbaarheid van de ontwikkeling van het gebied Vechtpoort 1.
Bijlagen
-
8
De raad vestigt een voorkeursrecht op het gebied ten zuiden van Zwolle Zuid. Dat gebied is in het Ruimtelijk Toekomstperspectief in beeld gebracht als mogelijke woningbouwlocatie. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de gebiedsontwikkeling doordat eigenaren in het gebied hun eigendom eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Andere partijen kunnen daardoor geen grondposities meer verwerven. Dit gaat prijsopdrijving tegen en vergroot de (economische) haalbaarheid van de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van Zwolle Zuid.
Bijlagen
-
9
Dit raadsvoorstel is op 30 juni 2025 behandeld in een raadsdebat. De korte terugblik is bijgevoegd.
De huidige licentieperiode van de lokale publieke omroep eindigt op 6 oktober 2025. Voor de nieuwe vijfjarige licentieperiode hebben zich twee geïnteresseerde partijen gemeld bij het Commissariaat voor de Media. Eén van de aanvragen voldeed niet aan de formele indiensvereisten. Dit betekent dat de andere aanvrager; Stichting Algemene Omroep Zwolle, in aanmerking komt om te worden aangewezen als lokale omroep voor Zwolle. Voordat het Commissariaat een beslissing neemt over de aanvraagt vraagt zij de gemeenteraad om advies of de aanvrager voldoet aan de wettelijke toegangscriteria. Het college stelt de raad voor een positief advies aan het Commissariaat af te geven door vast te stellen dat: stichting Algemene Omroep Zwolle een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid is, de stichting gericht is op uitvoering van de publieke mediaopdracht op lokaal niveau, dat er een orgaan is dat het beleid voor het media-aanbod bepaalt en dat dit orgaan representatief is samengesteld.
Hoewel het Commissariaat in haar besluit over de aanvraag slechts toetst op de wettelijke criteria, wordt in het raadsvoorstel op basis van ervaringen met voorgaande lokale omroepen wel een aantal aandachtspunten benoemd die met het Commissariaat zullen worden gedeeld. Dit betreft o.a. de invulling van het bestuur en van het programmabeleid-bepalende orgaan, inrichting van governance en de doelmatige en doeltreffende besteding van gelden.
Tenslotte wordt in het voorstel benoemd dat er een nieuwe Mediawet in wording is, waarbij in januari 2028 een nieuw lokale omroepstelstel van start gaat. Hierbij zal de financiering niet meer via de gemeente, maar via het Rijk gaan lopen en wordt het aantal omroepen teruggebracht. De lokale omroep voor Zwolle zal dan opgaan in een streekomroep.Bijlagen
-
10
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Sinds juni 2022 worden er in Zwolle deelfietsen en deelscooters aangeboden op basis van verleende vergunningen. Voor deze vergunningen was tot op heden nog geen specifiek legestarief bepaald.
Op 16 december 2024 zijn de tarieven vastgesteld voor 2025. Er is een aanpassing nodig voor de vergunningen voor deelfietsen en deelscooters. Om het nieuwe tarief te laten gelden, moeten deze bij verordening worden vastgesteld.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de ‘eerste wijzigingsverordening leges 2025 (in verband met vergunningen voor deelfietsen en deelscooters)’ en de bijbehorende tarieven vast te stellen. Daarnaast de baten in de begroting van 2025 te verhogen met €4.950 in verband met het nieuwe, specifieke legestarief voor de vergunningen voor deelfietsen en deelscootersBijlagen
-
11
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Volgens wettelijke en statutaire procedures moet de gemeenteraad van Zwolle leden van de raad van toezicht (rvt) van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en regio (OOZ) (her)benoemen. De raad wordt voorgesteld te besluiten om de heer Kreder en mevrouw Roelofsen te benoemen als leden van de raad van toezicht van de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en regio (OOZ).
De benoemingsperiode zal ingaan per 1 oktober 2025 en duurt 4 jaren.Bijlagen
-
12
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Het college werkt aan het verbeteren van de Planning en Control-cyclus (P&C-cyclus) door onder andere de inrichting van de begrotingsprogramma’s en doelen beter te laten aansluiten bij de opgaven waar het gemeentebestuur voor staat. Door de programma-inrichting en doelenboom beter te laten aansluiten bij de opgaven wordt de structuur en kwaliteit van de P&C-cyclus geoptimaliseerd. Het beoogde effect is het verbeteren van de informatiewaarde, beter te kunnen sturen door concretere doelstellingen in combinatie met indicatoren bij de doelstellingen en een compactere doelenboom waardoor het sturen op hoofdlijnen wordt ondersteund. De nieuwe programma-inrichting draagt bij aan een toekomstbestendige inrichting van de begrotingsprogramma’s. De raad wordt daarom voorgesteld te besluiten om de nieuwe programma-inrichting voor de begroting 2026 vast te stellen.Bijlagen
-
13
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De Spoorzone Zwolle ontwikkelt zich steeds meer richting de nieuwe innovatieve en creatieve hotspot waar over gesproken wordt in het Ontwikkelkader Spoorzone. Een gebied waarin wonen – leren – werken – ontspannen – spelen en ontmoeten centraal staat, met de mens als middelpunt.
De gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten om:
- in te stemmen met de verdere voorbereiding en uitwerking van de investeringen behorend bij het infrastructurele maatregelenpakket van de Woningbouwimpuls (WBI) en de versnellingsafspraken, alsmede de BO Mirt bijdragen voor de Spoorzone.
- Voor de infrastructurele werken gemeentelijke cofinanciering van € 25,55 miljoen te reserveren vanuit de SIA.
- Voor de infrastructurele werken voor de komende jaren voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 2,7 miljoen.
- Voor het begeleiden van het proces rond de versnelling van de bouw van 2.900 woningen in de Spoorzone in de komende jaren een aanvullend krediet beschikbaar te stellen van € 5,45 miljoen voor de planbegeleiding van de private en gemeentelijke ontwikkellocaties voor de komende vijf jaarBijlagen
-
14
Het raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Aan de Doornweg 18 is een voormalig agrarisch erf gelegen. De eigenaars zijn met het initiatief gekomen om op het erf een tweede woning te realiseren. De ontsierende elementen die bij het oude agrarische bedrijf hoorden worden gesloopt, andere elementen worden gerestaureerd en verduurzaamd. Nieuwe elementen worden toegevoegd. Onderdeel van het plan is ook dat een deel van de agrarische grond wordt veranderd in natuur. Het initiatief valt onder de kaders van de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving en kan onder vigeur van de Rood-voor-rood regeling worden gerealiseerd.
De voorgenomen ontwikkeling is op grond van het geldende tijdelijke omgevingsplan niet toegestaan. Het voorliggende voorontwerp wijzigingsbesluit omgevingsplan maakt de realisatie van de tweede woning en de nieuwe erfopzet mogelijk.
Het voorstel heeft ter inzage gelegen, er zijn geen zienswijzen ingediend.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om het ‘Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM)-omgevingsplan Hoofdstuk 22s De Doornweg 18’ ongewijzigd vast te stellen.Bijlagen
-
15
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Op de Nieuwe Deventerweg 103 rust nu nog een horecafunctie. Het voormalig restaurant ‘De Handschoen’ was gevestigd in de aanwezige voormalige boerderij die op het perceel staat. Deze boerderij is een Rijksmonument. Er staan ook enkele garageboxen op het perceel en een bijgebouw. De planlocatie wordt ontwikkeld. De bestaande boerderij met bijgebouw, zal worden getransformeerd naar een zorglocatie waarbij het voorhuis gerestaureerd zal worden, waar een ondergeschikte kantoorruimte komt en een gemeenschappelijke ruimte, en in het achterliggende deel + verdieping komen zorgwoningen. De achterliggende garageboxen worden gesloopt. Op deze plek worden nieuwe gebouwen gerealiseerd, eveneens voor zorgwoningen, ondergeschikt kantoor en gemeenschappelijke ruimten.
Omdat het plan niet passend is binnen de huidige planologische regels, wordt een wijziging van het omgevingsplan doorlopen. Het plan heeft ter inzage gelegen en ligt nu voor ter vaststelling.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om het wijzigingsbesluit omgevingsplan ‘hoofdstuk 22t Nieuwe Deventerweg 103’ vast te stellen.Bijlagen
-
16
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
De Algemene plaatselijke verordening regelt de huishouding van de gemeente in brede zin. Om steeds op recente ontwikkelingen in te kunnen spelen en te leren van ervaringen van inzichten wordt de Apv regelmatig, bij voorkeur jaarlijks, geactualiseerd. In de loop van het jaar 2024 is bijgehouden op welke punten aanpassingen nodig zijn op basis van de dagelijkse praktijk, recente jurisprudentie en nieuwe wensen. Deze aanpassingen zijn verwerkt in het raadsvoorstel. Omdat het slechts om enkele wijzigingen gaat is ervoor gekozen om geen naamsverandering door te voeren, waardoor bestaande documenten (brieven, vergunningen, ontheffingen en andere besluiten waarin wordt verwezen naar de Apv) niet aangepast hoeven te worden.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de gewijzigde Apv 2024 vast te stellen.Bijlagen
-
17
Bijlagen
-
18
Bijlagen
-
19
Dit raadsvoorstel is gecombineerd behandeld in een raadsdebat samen met de Berap en de MPV op 23 juni 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
Een van de taken van de gemeenteraad is controleren of het college van burgemeester en wethouders de voorgenomen plannen goed en binnen de vastgestelde financiële kaders uitvoert. In de jaarstukken 2024 wordt hier verslag van gedaan aan de hand van de volgende vragen:
· Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?
· Hebben we daarvoor gedaan wat we wilden doen?
· En heeft het gekost wat het mocht kosten?
Tijdens het raadsdebat over de jaarstukken kan de gemeenteraad het college bevragen over de manier waarop het college zijn taken heeft uitgevoerd en met elkaar in gesprek gaan over de resultaten.
Benieuwd naar de jaarstukken? De jaarstukken zijn hier online in te zien.Bijlagen
-
20
Dit raadsvoorstel is gecombineerd behandeld in een raadsdebat samen met de Jaarstukken 2024 en de MPV op 23 juni 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
Waar we met de jaarstukken terugblikken op de uitvoering van de begroting van afgelopen jaar, kijken we met de beleidsrapportage naar de uitvoering van de begroting van dit jaar. Hoe gaat het tot nu toe met de begroting van 2025?
Loopt er iets anders dan verwacht? Dan legt het college van burgemeester en wethouders in de beleidsrapportage uit hoe het anders loopt en wat de oorzaken daarvan zijn. Aan de hand van deze beleidsrapportage kan de gemeenteraad bijsturen op de uitvoering van de begroting van 2025.
Meer weten? De eerste beleidsrapportage is online te vinden.Bijlagen
-
21
Dit raadsvoorstel is gecombineerd behandeld in een raadsdebat samen met de Jaarstukken 2024 en de Berap op 23 juni 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
De gemeente Zwolle heeft gronden in eigendom om daarop in de toekomst woningbouw of bedrijventerreinen te kunnen ontwikkelen. De Meerjaren Prognose Vastgoed is een financieel document waarin staat hoeveel geld de gemeente in het afgelopen jaar heeft verdiend met het grondbeleid. Ook geeft het een schatting van het geld dat de gemeente in de komende jaren gaat verdienen. Dat geld kan vervolgens worden gebruikt om plannen voor Zwolle uit te voeren. Meer weten? De Meerjaren Prognose Vastgoed is online te vinden.Bijlagen
-
22
Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
Door een daartoe ingestelde werkgroep van raadsleden is gewerkt aan een document waarin voorstellen worden gedaan voor een aantal veranderingen in de huidige werkwijze van de raad, met als doel om ervaren knelpunten en problemen met de huidige werkwijze op te lossen of te verlichten. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van het 'Einddocument werkgroep werkwijze raad', in te stemmen met de verandervoorstellen 1 t/m 3 uit het einddocument en ter vergadering een keuze te maken over de overige verandervoorstellen.Bijlagen
-
23.aAfhandeling raadsbrieven raadsdebat jaarstukken, Berap en MPV (23 juni 2025)
-
23.a.1
Bijlagen
-
23.a.2
Bijlagen
-
23.bAfhandeling raadsbrieven raadsdebat Vluchtelingenopvang de Tippe (23 juni 2025)
-
23.b.1
Bijlagen
-
23.b.2
Bijlagen
-
23.b.3
Bijlagen
-
23.b.4
Bijlagen
-
23.c
Bijlagen
-
23.c.1
Bijlagen
-
23.c.2
Bijlagen
-
23.c.3
Bijlagen
-
23.c.4
Bijlagen
-
23.c.5
Bijlagen
-
23.c.5
Bijlagen
-
23.c.6
Bijlagen
-
23.c.7
Bijlagen
-
23.c.8
Bijlagen
-
23.c.9
Bijlagen
-
23.c.10
Bijlagen
-
23.c.11
Bijlagen
-
23.c.12
Bijlagen
-
23.c.13
Bijlagen
-
23.dAfhandeling raadsbrieven themadebat Vrijetijdsbesteding (30 juni)
-
23.d.1
Bijlagen
-
23.d.2
Bijlagen
-
23.d.3
Bijlagen
-
23.d.4
Bijlagen
-
23.d.5
Bijlagen
-
23.eAfhandeling raadsbrieven beantwoording art. 45 vragen
-
23.e.1
Bijlagen
-
23.e.2
Bijlagen
-
23.e.3
Bijlagen
-
23.e.4
Bijlagen
-
23.e.5
Bijlagen
-
23.e.6
Bijlagen
-
23.e.7
Bijlagen
-
23.e.8
Bijlagen
-
23.e.9
Bijlagen
-
23.e.10
Bijlagen
-
24Moties Vreemd aan de orde van de dag
-
25Sluiting