Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad Besluitvormingsronde

CONCEPT

dinsdag 6 mei 2025

19:30 - 21:00
Locatie

SH Raadzaal

Voorzitter
Peter Snijders
Toelichting

U kunt de raad toespreken of uw inbreng (vooraf) per e-mail sturen. Aanmelden voor het inspreken kan tot dinsdag 6 mei tot 10.00 uur (raadsgriffie@zwolle.nl). De vergadering meekijken is tevens digitaal mogelijk via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

Agendapunten

  1. 1.a
    Mededelingen
  2. 1.b
    Commissie onderzoek geloofsbrieven
  3. 1.c

    Raadsvoorstel volgt

  4. 1.d
    Regionale aangelegenheden
  5. 2
    Vaststelling agenda
  6. 3
    Mondelinge vragen te stellen door raadsleden
  7. 4
    Overzicht berichten voor de raad
  8. 4.A2

  9. 5

    Dit raadsvoorstel is behandeld in het raadsdebat op 7 april 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
    Het voorliggende beleidsplan Dierenwelzijn, voor de periode 2025-2030, is een actualisatie van en aanvulling op het beleidskader van 2020. Een actualisatie van het beleid uit 2020 is noodzakelijk omdat beleid en regelgeving op gebied van dierenwelzijn is veranderd. De kaders uit 2020 blijven onverminderd van toepassing en worden aangevuld met voorstellen om de verschillende dierpartners meer en beter te laten samenwerken aan dierenwelzijn. Hierdoor kan beter invulling worden gegeven aan de toenemende complexiteit op dit beleidsterrein. Binnen de beschikbare middelen moet dit de Zwolse dierenorganisaties (financieel) toekomstbestendig maken. Hiermee zijn zij in staat om (in ieder geval) de wettelijke taken voor dierenwelzijn te kunnen garanderen. Ook vindt binnen dit beleid een aanscherping plaats op de gehanteerde keurmerken bij de stadsboerderijen en dierweides. Dit met als doel om beter aan te sluiten bij de eisen die de Wet Dieren stelt aan het werken met dieren.


    Aan de raad wordt gevraagd het Dierenwelzijnsplan 2025-2030 vast te stellen. Ook worden met het raadsvoorstel twee moties en twee toezeggingen afgehandeld

  10. 6

    Dit raadsvoorstel is behandeld in het raadsdebat op 14 april 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
    In juli 2021 heeft de raad de gebiedsvisie IJsselcentrale en omgeving vastgesteld. Toen is ook besloten dat naast een Ruimtelijk Ontwikkelplan (ROP) ook een Natuurontwikkelplan (NOP) opgesteld. Het ROP is het stedenbouwkundige ruimtelijk raamwerk voor de gebiedsontwikkeling. Het NOP is het landschappelijk raamwerk, met als doel de aanwezige natuurwaarden in en rondom het plangebied te behouden en te versterken. De ontwikkeling van het gebied draagt bij aan de doelstellingen van Natura 2000, de versterking van de stedelijke hoofdgroenstructuur en het stimuleren van de biodiversiteit.
    Het ROP en NOP vormen gezamenlijk het kader voor de realisatie van de nieuwe natuurinclusieve woonwijk Nieuw Harculo. Hier komen 500 diverse woningen (waarvan 50% in de betaalbare categorie) en nieuwe functies voor de bestaande cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. In de woonwijk en daaromheen wordt ruimte geboden aan natuur en (ondergeschikte) recreatie in de vorm van natuurbeleving.

  11. 7

    Dit raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
    Door de ontwikkeling van de wijk Stadshagen en de schoolkeuze van ouders/verzorgers en leerlingen, hebben sommige basisscholen in de wijk te maken met leegstand, terwijl andere scholen een tekort aan ruimte hebben.
    Met de schoolbesturen is een gezamenlijk schuifplan voor de basisscholen in de wijk opgesteld, om ontwikkelingen in deze wijk wat betreft onderwijshuisvesting voor de lange termijn op te lossen. Daarmee blijft er wel een behoefte bestaan voor (tijdelijke) extra capaciteit voor basisschool Het Festival. Deze (tijdelijke) behoefte aan capaciteit is ook benoemd en opgenomen in het door de gemeenteraad vastgestelde Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs 2020.
    De raad wordt voorgesteld te besluiten om een krediet van € 2.110.000,-- beschikbaar te stellen voor het realiseren van de capaciteitsuitbreiding bij basisschool ‘Het Festival’ en de daaruit voortvloeiende structurele jaarlast a € 109.720,- te dekken uit de beschikbare stelpost voor onderwijshuisvesting.

  12. 8

    Dit raadsvoorstel is behandeld in het raadsdebat op 24 maart 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
    De gemeente Zwolle werkt hard aan de energietransitie. Voor het energiesysteem is een evenwichtige en flexibele energiemix nodig. Productie van groen gas draagt daaraan bij en is een duurzaam alternatief voor aardgas. Locaties om groen gas te produceren zijn schaars. De gemeente Zwolle heeft een locatie nabij Hessenpoort beschikbaar waar het kansrijk lijkt om een grootschalige groengasinstallatie te ontwikkelen.
    Om tot de ontwikkeling van een grootschalige groengasinstallatie nabij bedrijventerrein Hessenpoort te komen, is een helder en politiek draagvlak nodig. Om die reden wordt de raad gevraagd te besluiten tot het onderzoeken van de haalbaarheid van de ontwikkeling van een grootschalige groengasinstallatie. Een installatie op basis van co-vergisting van mest en andere biomassa.
    Dit project draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en de energietransitie doordat het een duurzaam alternatief biedt voor aardgas.
    Uit verkennend onderzoek is naar voren gekomen dat er voldoende interesse is van de kant van marktpartijen. Ook is naar voren gekomen dat de beoogde locatie bij Hessenpoort geschikt is. De installatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van groen gas in de regio.
    Aan de raad wordt gevraagd in stemmen met deze vervolgstap in de vorm van een haalbaarheidsonderzoek. Dat onderzoek richt zich op de haalbaarheid van de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een grootschalige groengasinstallatie op basis van co-vergisting nabij Hessenpoort.
    Ook wordt aan de raad gevraagd om voor dit haalbaarheidsonderzoek een achttal uitgangspunten vast te stellen. Die uitgangspunten vormen de basis voor een door het college vast te stellen startnotitie.

  13. 9

    Het raadsvoorstel is rechtstreeks geagendeerd voor besluitvorming.
    In 2017 heeft de gemeenteraad de Zwolse Energiegids vastgesteld. Het gebied Tolhuislanden is deel van het Zwolse zoekgebied voor de opwek van wind- en zonne-energie. De gemeente Zwolle heeft de bewoners van het gebied Tolhuislanden de ruimte gegeven om zelf met een voorstel te komen voor de invulling van duurzame energie. De inwoners van het gebied Tolhuislanden hebben zich verenigd in de Coöperatie Duurzaam Tolhuislanden. Coöperatie DTHL is voornemens om 3 windturbines aan de noordkant van Hessenpoort en een zonnepark aan de noordoostkant van Hessenpoort te realiseren. Het beoogde zonnepark is circa 6,5 hectare
    Op de ontwerp-omgevingsvergunning en ontwerp ontheffing op grond van de Wet Natuurbescherming zijn negen zienswijzen ontvangen. Dit heeft geleid tot aanpassing van de stukken en zijn gesprekken gefaciliteerd tussen initiatiefnemer en indieners van de zienswijzen.
    De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van de nota van zienswijzen Energiepark Tolhuislanden v1.0
    Daarnaast op grond van artikel 2.27 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 1 van het besluit, een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) af te geven tegen het verlenen van een Omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van de realisatie van het Energiepark Tolhuislanden.

  14. 10

    Dit raadsvoorstel is behandeld in het themadebat Klimaat en Energie op 14 april 2025. De korte terugblik is bijgevoegd. 
    Uiterlijk in 2025 moeten alle gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. In dit verband geldt voor gemeenten een wettelijke verplichting (Omgevingswet) tot het vaststellen van een warmteprogramma. Het college is hierin bevoegd. Een Warmteprogramma is veelomvattend; in Zwolle is het opgebouwd in de volgende niveaus:

    1. De Zwolse Warmtestrategie
    2. De Aanpak in beleidsbouwstenen
    3. De Uitvoering met de Warmtetransitiekaart voor 10 jaar en een Uitvoeringsagenda voor 5 jaar

    De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van het ontwerpbesluit Warmteplan kader als onderdeel van het Warmteprogramma Aardgasvrij Zwolle 2026-2036 en geen wensen en bedenkingen over dit ontwerpbesluit aan het college kenbaar te maken.

  15. 11

    Dit raadsvoorstel is behandeld in het themadebat Energie en Energie op 14 april 2025. De korte terugblik is bijgevoegd.
    Op 31 maart 2025 heeft de Raad besloten geen wensen en bedenkingen te uiten op de Zwolse Warmtestrategie. In dit voorstel ligt de eerste bouwsteen van het Warmteprogramma voor, namelijk de Zwolse Isolatie- & besparingsaanpak. Deze aanpak zorgt ervoor dat Zwollenaren de komende naar behoefte worden ondersteund bij het besparen van energie en bij het zetten van verduurzamingsstappen richting een aardgasvrij thuis. Warm Thuis zien we als een belangrijk onderdeel hiervan. De Zwolse Isolatie & besparingsaanpak is een coproductie van de gemeente, de buurtinitiatieven, vrijwillige energiecoaches. Ook is de klankbordgroep Burgerberaad geconsulteerd en zijn diverse maatschappelijke partners betrokken.
    De raad wordt voorgesteld te besluiten om kennis te nemen van het ontwerpbesluit Zwolse Isolatie- & besparingsaanpak als bouwsteen van het Warmteprogramma Aardgasvrij Zwolle en geen wensen en bedenkingen ten aanzien van dat ontwerpbesluit aan het college van B&W kenbaar te maken1. Daarnaast Warm Thuis t/m 2026 te continueren en in 2026 een keuze te maken over hoe Warm Thuis binnen de Isolatie- & besparingsaanpak wordt voortgezet;

  16. 13.a
    Afhandeling raadsbrieven
  17. 13.b

  18. 13.b.3

  19. 13.c

  20. 13.c.1

  21. 13.c.6

  22. 13.d
    Afhandeling raadsbrieven beantwoording art. 45 vragen
  23. 14
    Moties Vreemd aan de orde van de dag
  24. 15
    Sluiting