Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Evenement

Jaarcongres Burger en Overheid: Bouwen aan vertrouwen

donderdag 18 april 2024

09:00 - 16:45
Locatie

Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort

Toelichting

Jaarcongres Burger en Overheid: Bouwen aan vertrouwen

Agenda documenten

Agendapunten

 1. 1

  Op donderdag 18 april 2024 organiseert de VMO het Jaarcongres 'Bouwen aan vertrouwen' onder leiding van dagvoorzitter mr. Leonie van der Grinten in Amersfoort.


  Hoe kan de relatie tussen burger en overheid verbeterd worden? Deze relatie staat flink onder druk door zaken zoals de toeslagenaffaire, de stikstofproblematiek, de afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen en de waterschade in Limburg. De samenleving is in beweging en de politiek is soms meer bezig met verschillen in plaats van verbinding en zoeken naar gezamenlijke belangen. Wat moet er gebeuren om te bouwen aan het vertrouwen van burgers in de overheid?


  Programma
  Tijdens het plenaire programma gaat Bert Marseille (hoogleraar Bestuurskunde Rijksuniversiteit Groningen) in op Juridische kaders van de Algemene wet Bestuursrecht (Awb). In het voorontwerp van de Wet versterking waarborgfunctie Awb wordt geprobeerd de inrichting van de bezwaarprocedure iets meer te sturen. Is dat een goed idee en kan het bijdragen aan het versterken van het vertrouwen van de burger in de overheid?
  Marianne Van den Anker, Ombudsman Rotterdam gaat in op wat er nodig in om een betrouwbare en vertrouwende overheid te zijn. Bas van Ommeren van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) zet het belang van psychologische veiligheid centraal. René ten Bos, vm. Denker des Vaderlands houdt ons de spreekwoordelijke spiegel voor en gaat in op wat mensbeeld en vertrouwen met elkaar te maken hebben. Aik Kramer (vm.voorzitter VMO en Mediator, beleidsmiddeling) en Frans Spekreijse _(vm. burgemeester Lochem en vm. voorzitter VMO)_gaan in op Lessons learned: do's en don'ts mediation bij de overheid. Er zijn diverse verdiepende vaksessies en sluiten de dag af met een gespreksronde en een informele borrel. Meer details over het programma vind je op de congreswebsite.


  Aanmelden


  Meld je met deze link aan en profiteer tot en met 18 februari van de vroegboekkorting